Før du køber

Før du køber

Klubben for Den Hellige Birma er gerne behjælpelig med besvarelse af spørgsmål i forbindelse med køb af killing(er). Kontakt også gerne vores opdrættere for at høre om priser og andre betingelser.


Alle klubbens opdrættere er medlemmer af en dansk hovedklub under Felis Danica (landsforbundet, der repræsenterer Danmark internationalt). Der findes kun 3 hovedklubber i Danmark, nemlig Darak, Racekatten, og Jyrak. Alle er via Felis Danica tilknyttet FIFé (Fédération International Féline), som er et internationalt forbund, der fungerer som koordinerende organ overalt i verden. Alle, som er medlem, er forpligtet til at rette sig efter de regler, som vedtages i FIFé.


Når man er medlem af en af ovennævnte klubber, er man som opdrætter i klubberne omfattet af nogle love og regler, som bl.a. har til formål at give kattekillinger den allerbedste start i et nyt hjem. Man tager hensyn til killingernes tarv - altså hvad er det bedste for kattekillingerne.

 StamtavleAlle killinger skal have en Felis Danica stamtavle, og opdrættere i de danske hovedklubber er forpligtet sig til at få stamtavler på alle killinger. Stamtavlen er den, som klassificerer en kat som tilhørende en bestemt race og gør, at den kan betragtes som en racekat. Desuden fortæller stamtavlen også noget om kattens forældre, bedsteforældre, og man kan følge kattens aner i mange generationer bagud.


 


Stamtavlen giver dig også mulighed for forskellige former for statistiske beregninger, som f.eks. bestemmelse af kattens indavlskoefficient, og kortlægning og sporing af eventuelle genetiske sygdomme, der måske først opdages på et senere tidspunkt i en kats liv.


 


Hvis du køber kat uden stamtavle, kan du blive godt og grundigt snydt. Du kan købe en kat, som måske har en arvelig sygdom, men det kan man ikke spore, hvis der ikke er stamtavle på din kat.


 


Man kan aldrig sige det tit nok:  Køb aldrig en killing/kat uden stamtavle.


 


Selve prisen på stamtavlen er kun kr. 225,00 , hvis stamtavlen er søgt før killingen fylder 16 uger.

Hvornår kan killingen flytte hjemmefra?


En killing skal være minimum 14 uger, inden den tages fra sin mor.

Hvorfor nu det? Det skal den, fordi en killing først er udlært til at være en "rigtig" kat i den alder, og man undgår psykiske problemer med sin killing. Det kan give store adfærdsvanskeligheder, hvis en killing er taget fra sin mor og ikke mindst søskende for tidligt. Derfor kræver de ovennævnte 3 hovedklubber, at ingen opdrætter må tage killingerne fra deres mor, før de er fyldt 12 uger.

Killingen skal desuden være helbredsundersøgt og vaccineret af en aut. dyrlæge.

Hvilket køn skal man vælge?


En hankat er mere selskabelig end en hunkat, som kan være mere selvstændig. En hankat er også billigere at få kastreret end en hunkat. Nogle racer er mere kontaktsøgende end andre. Her skal det nævnes, at racen den Hellige Birma er utrolig kontaktsøgende uanset køn.

Hankattene er større og mere massive end hunkattene.

Hvornår kan man neutralisere en kat?Man kan neutralisere en kat fra 12 – 14 ugers alderen og opefter – dog senest ved 8 måneders alderen. Nogle vælger at neutralisere deres killinger, inden de flytter hjemmefra.


 


Det er og bliver en skrøne, at det er synd for kattene ikke at få lov til at parre/få et kuld killinger, før de skal neutraliseres. Har du besluttet dig for, at du vil opdrætte killinger, så husk at give den besked til din opdrætter om det, da opdrætteren så kan vejlede dig på bedst mulig måde.Hvis du køber en killing som kælekat - det er de alle i øvrigt - men altså en kat, som du ikke ønsker at anvende til avl, vil opdrætterne mange gange få sat et stempel i stamtavlen: "katten må ikke indgå i avl". Det stempel kan kun ophæves af opdrætteren. 

 Priser


En Hellig Birma koster fra 7000 kr. (gennemsnitlig pris for en killing, som ikke skal indgå i avl). I prisen er inkluderet stamtavlen, første vaccination, dyrlæge-undersøgelsen samt en fyldestgørende vejledning fra din opdrætter, som også vil give dig en salgsaftale med div. oplysninger.


 Hvad kan du kræve, inden du køber kat til avl og udstilling?


Du kan bede om at få oplysninger om opdrætterens viden om forældredyrene. Det er også en god idé at besøge en af de mange int. katteudstillinger. Så kan du se flere eksemplarer af racen, og du har mulighed for at tale med nogle af vores opdrættere.

 Regler for avl og opdræt


Reglerne for avl og opdræt er ens i de fire hovedklubber. Bl.a. skal kattene have lys og et minimum antal m2 til rådighed. Disse krav er for de fleste af os en selvfølge, og i øvrigt er alle opdrættere i FIFé underlagt regler for kattehold generelt.

Alle opdrættere har deres egne faste dyrlæger, og man vil eventuelt fra opdrætteren kunne få anbefalet en god dyrlæge, afhængig af hvor i landet man bor.


 


Hvis du køber kat til avl, så læs mere om blodtyper og genetik.

Det kan anbefales, at man læser én eller flere bøger om katte.


Held og lykke med købet af dit nye familiemedlem.